Haber

EGEÇEP balık ölümlerini belediye ve valiliğe sordu: Ortada bir çevre sorunu var

İZMİR– İzmir’de 20 Ağustos’ta başlayan balık ölümleri devam ediyor. Kentte Bayraklı ilçesi Turan mevkiinde sahile ölü balıkların vurması ile başlayan sorun Karşıyaka sahiline de yayılmış durumda. Ortaya çıkan kötü koku nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ölü balıkları toplamak için deniz araçlarıyla çalışma başlattı. Bölgede bulunan balıkçılar da ölü balıkların toplanması için seferber oldu. Bostanlı bölgesinde ise denizdeki balıkların semtin içerisinden geçerek denize dökülen dereye sığındığı görüntülendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı sahilindeki balık ölümleri ve koku ile ilgili açıklama yaptı. Özellikle Körfez’in su sirkülasyonun az olduğu Bayraklı sahilinde deniz suyu sıcaklığının yüksek seyretmesinin alg patlamalarına neden olduğu, deniz suyundaki oksijen seviyesinin düşmesi sonucu balık ölümlerinin gerçekleşmiş olabileceği belirtildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin aldığı su ve ölü balık numuneleri üzerinde laboratuvar incelemesinin de devam ettiği öğrenildi.

EGEÇEP BELEDİYE VE VALİLİĞE DİLEKÇE VERDİ: NEDENİ NEDİR?

Balık ölümlerinin devam etmesi üzerine Ege Kültür ve Çevre Platformu da (EGEÇEP) harekete geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’ne avukatları aracılığı ile dilekçe veren platform, her iki kuruma da şu soruları yöneltti;

-20 Ağustos 2024 tarihinden itibaren Bayraklı Sahili’nden yayılan koku Bayraklı’nın iç kesimlerine kadar ulaşmakta, denizin rengi değişmiş ve çokça ölü balık kıyıya vurmuş durumdadır. Yayılan koku günlük hayatta insanları rahatsız edecek kadar yoğundur. Sorunun büyümesi dahilinde halk sağlığı sorunu yaşanacağı açıktır.

-Kokunun nedeninin araştırılabilmesi için hem deniz suyundan hem de ölü balıklardan örnek alınmış mıdır? Örnekler incelenmek üzere laboratuvara gönderilmiş midir?

-Yapılan bilimsel analizler ve hazırlanacak raporlara göre kokunun ve balık ölümlerinin artmasına sebep olan durumun nedeni nedir?

-Sorunun çözümü için tarafınızca neler yapılacaktır?

-Bu gibi olayların bir daha yaşanmaması tarafınızca neler yapılması planlanmaktadır?

‘ORTADA BELLİ Kİ BİR ÇEVRE SORUNU VAR’

EGEÇEP Eş Sözcüsü Avukat İpek Sarıca, dilekçeyi hazırladıkları esnada dahi körfezde var olan kokudan etkilendiklerini belirterek, “Ortada belli ki bir çevre sorunu var. Sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımız var. Denizin bu hale gelmesi ve balıkların ölümü ile hak ihlali yaşadığımız da açık. Kurumlardan bilimsel deliller ile yapılmış bir açıklama yok. Dilekçede gördüğünüz gibi sorunu tespitini ve bu sorunun bir daha yaşanmaması için ne gibi önlemler alacaklarını sordum. Çünkü birkaç gün içinde bu sorun anlık olarak çözülebilir veya kendiliğinden gidebilir, balıklar temizlenir bir şeyler yapılır. Ancak bir daha yaşanmaması için önlem almak, bir şeyler yapmak asıl sorunu çözmektir. Örneğin deniz kirliliği ise kirleticilere tespit edilip gerekli işlemler yapılmalı, kapatılmalılar. Daha sistematik, bilimsel, daha kalıcı çözümlere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

haberceltik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu