Aile Hekimlerine ve Sağlık Çalışanlarına Deprem Tazminatı Yok!
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından bölgelerde görev yapan görevliler, deprem tazminatı Paranın ödenmesine ilişkin genelgenin detayları sağlık camiasında yansımalara neden oldu. Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan genelgede, deprem bölgelerinde görev yapan kamu çalışanına 2059,99 TL tutarında 6 ay vadeli tazminat ödenmesine ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayımlandı. 6 Şubat 2023. Genelge kapsamında tazminat ödenecek kamu görevlileri arasında sağlık çalışanlarının bulunmaması tepkilere neden oldu.
Aile Hekimlerine ve Sağlık Çalışanlarına Beyin Sarsıntısı Tazminatı Yok!
Depremlerde hayatını kaybeden çok sayıda sağlık çalışanının olmasının yanı sıra aylardır afet kuralları çerçevesinde sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık çalışanlarının dışlanması tepkilere neden oldu. Meslek kuruluşları, halk sağlığı çalışanlarının genelgeden dışlanmasına ilişkin açıklama yaptı. Genelgenin yayımlanmasının ardından valilikler tarafından il sağlık müdürlüklerine gönderilen deprem tazminatına ilişkin resmi yazıda “sözleşmeli aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanlarına yapılacak ödemelerde; Kayıtlı kişiler için ödenecek ücret, tarama, takip katsayısı ve maaş, temel nüfus puanı ve teşvik ödemeleri ayrı ayrı hesaplanır ve olağanüstü durumdan önceki son aya ait aylık fiyatlardan az olmamak üzere ödeme yapılır. İlgili unsura istinaden mevcut durumda aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına ‘deprem tazminat bedeli’ adı altında gelişigüzel bir ödeme yapılmaması için gerekli işlemin yapılmasını arz ederim” dedi.
TTB’den Sağlık Bakanlığı’na çağrı!
Konuyla ilgili ilk açıklama Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) geldi. TTB, 12 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca; Deprem bölgesinde görev yapan tüm depremzede kamu çalışanlarına 6 ay süreyle 2.060 TL ödeme yapılmasına karar verildi. Buna rağmen birçok ilde hukuksuz ve ayrımcı bir tavır ortaya çıktı. 6 Şubat depremlerinde çok sayıda aile hekimi ve ASM çalışanı hayatını kaybetmiş, yaralanmış ve evsiz kalmış; Buna rağmen deprem bölgesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin değeri nedeniyle kesintili yerleşim yerlerinde ve köylerde çalışmalarını özveriyle sürdürdü. Doktorların ve sağlık çalışanlarının emeklerini ödüllendirmek, moral ve motivasyonlarını yüksek tutmak kamu otoritesinin sorumluluğundadır. Sağlık Bakanlığı’nı sorunun çözümü için acil önlem almaya çağırıyor, TTB olarak sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.
Hekimler Birliği: Yanlış ve Haksız Uygulamadan Derhal Dönün!
Tabipler Birliği, sarsıntı bölgelerinde aile hekimleri ve sağlık çalışanlarına deprem tazminatının ödenmediğine ilişkin açıklama yaparak, yanlışlığın derhal düzeltilmesi çağrısında bulundu. “Depremde hayatını kaybeden, evsiz kalan, bütün bunlara rağmen çok çalışan aile hekimlerimize ve aile sağlığı çalışanlarımıza deprem tazminatının ödenmemesi kabul edilemez. Yetkilileri bu yanlış ve haksız uygulamadan bir an önce vazgeçmeye ve depremzedeleri bir deprem daha yaşatmamaya davet ediyoruz.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)